Így vált Vágó István kvízmesterré

Számos televíziós műsort vezetett az évtizedek során, de a legtöbben a kvízműsoraira emlékeznek.

Ki ne szeretné a világon a kvízjátékokat és televíziós vetélkedőket? Van, aki azért, mert szeret együttélni a játékkal és tesztelni saját tudását és van, aki azért, mert csak szeret nevetni azon az emberen, aki épp szerepel a játékban, és izzad a jó válaszokért.

Ha Magyarországon valaki azt mondja, hogy „Legyen ön is milliomos!”, akkor biztos az a válasz rá, hogy Vágó István. Ez a két név összeforrt egymással, ám nem ez volt a televíziós személyiség első híres műsora.

Az eredetileg vegyészmérnöki végzettséggel rendelkező Vágó vastag keretes szemüvegével és körszakállával igazi professzor habitust sugallt, az 1975-ös „Riporter kerestetik” tehetségkutatóban felbukkanó férfira pedig Vitray Tamás is felfigyelt.

Lassacskán Vágó egyre többször jelent meg a képernyőn, majd pedig az 1987-ben induló „Van benne valami” című barcohbajáték műsorvezetői feladatát bízták rá. Ekkor vált gyakorlatilag kvízmesterré, innentől pedig számos emlékezetes műsorban szerepelt.

1989-1993 között aztán jött egy újabb játék, a „Kerékbár”. Ez az amerikai szerencsekerék magyar átirata volt néhány változatással, a műsor befejeztével pedig jött az igazi Szerencsekerék című vetélkedő. Ezután következett az egyik legismertebb kvízjáték, amelyet Vágó vezetett: a Mindent vagy semmit.

Ebből még táblajáték is készült, a műsor 1993-1999 közt futott, az utolsó években a Magyar Televízióról átkerült a TV2-re. Ez egyfajta műveltségi vetélkedő volt, amolyan Jeopary-módra.

Az ezredforduló Vágó életében is fontos változást hozott: képernyőre került a „Legyen ön is milliomos!”. Ez méltán a világ egyik legismertebb TV-s kvízjátéka, számos országban volt nagyon népszerű műsor, még az Oscar-díjas Gettómilliomos című film is erre épült.

Habár a műsor magyarországi közel 20 éve alatt Vágó csak nyolc évig volt műsorvezető, mégis az ő nevével forrt össze. A televíziózás után a plitikai karrier felé vette az irányt, a Demokratikus Koalíció elnökségében is dolgozott. Tragikus hirtelenséggel, 2023. április 29-én hunyt el a híres műsorvezető.

Forrás: Telex

Nyitókép: Nézzük.hu