Az 5 legnépszerűbb nemzetközi televíziós kvízműsor

A televíziós kvízműsorok számos kereskedelmi televízión a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek. Összegyűjtöttük, melyek közülük a legkedveltebbek nemzetközi szinten.

A kvízműsorok az évek során a televíziózás egyik legnépszerűbb műfajává váltak, és számos különböző típusa létezik. A legtöbb kvízműsorban a versenyzőknek különböző kérdésekre kell válaszolniuk, és aki a legtöbbet tudja, az nyeri meg a fődíjat. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legnépszerűbb kvízműsorokat, amelyeket szerte a világon nagy népszerűségnek örvendenek.

Legyen Ön is Milliomos!

A Legyen Ön is Milliomos! (angolul: Who Wants to Be a Millionaire?) az egyik legismertebb kvízműsor a világon. A műsorban a versenyzőknek 15 kérdést kell megválaszolniuk, és mindegyik kérdés nehezebb, mint az előző. A fődíj egy millió dollár, és a versenyzők segítséget kérhetnek a közönségtől, barátoktól vagy a műsorvezetőtől. A műsor több mint 120 országban fut, és több mint 50 nyelvre fordították le.

Magyarországon Vágó István vezetésével futott a kvízműsor 2000 és 2008 között. Friderikusz Sándor 2009 és 2010, valamint 2012 és 2013 között vezette. 2019-ben egy rövid ideig Gundel Takács Gábor vezetésével is képernyőre került a Legyen Ön is Milliomos. Összesen 1208 epizódot élt meg.

távkapcsolót markoló kéz
A televíziós kvízműsorok lebilincselőek, sokan nézik őket szerte a világon

Eredetileg az RTL Klubon került képernyőre 2000-től 2012-ig. 2012-ben és 2013-ban már az RTL II tűzte műsorára. A 2019-es visszatérés a TV2-n valósult meg, de csak két hónapig volt képernyőn.

Jeopardy!

A „Jeopardy!” az egyik legrégebbi és legnépszerűbb kvízműsor az Egyesült Államokban. A műsorban a versenyzőknek különböző témakörökben kell válaszolniuk a kérdésekre, és a fődíj 250 000 dollár. A műsorban a versenyzőknek nem csak a választ kell megadniuk, hanem előbb a kérdést kell feltenniük. A „Jeopardy!”-t több mint 30 éve vetítik az amerikai televízióban, és több mint 20 millió néző követi nyomon minden héten.

The Chase

A „The Chase” egyik legnépszerűbb kvízműsor az Egyesült Királyságban. A műsorban a versenyzők egy csapatot alkotnak, és egy szakértővel kell szembenézniük, aki próbálja megállítani őket a nyeremény elnyerésében. A műsorban a versenyzőknek gyorsan kell gondolkodniuk és döntéseket kell hozniuk, hogy elkerüljék a szakértő által dobott akadályokat. A „The Chase” egyik legnépszerűbb része az, hogy a versenyzők a végén egymással is megmérkőznek, hogy kiderüljön, ki lesz az igazi győztes.

Mastermind

A „Mastermind” egyik legnépszerűbb kvízműsor az Egyesült Királyságban. A műsorban a versenyzőknek egy választott témáról kell válaszolniuk, és a műsorvezetőnek ismernie kell a témát, hogy fel tudja tenni a megfelelő kérdéseket. A versenyzőknek két perc áll rendelkezésre, hogy minél több kérdést megválaszoljanak. A műsorban a versenyzőknek nem csak a választ kell megadniuk, hanem a megfelelő témához kapcsolódó információkat is be kell mutatniuk.

A leggyengébb láncszem

A leggyengébb láncszem (angolul: Weakest Link) az Egyesült Királyságban született, és az egyik legnépszerűbb kvízműsor a világon. A műsorban a versenyzők egy csapatot alkotnak, és egyesével válaszolnak a kérdésekre. A játékost, aki a legkevesebb helyes választ adja, az adott kör végén „kiütik” a műsorból. A műsor egyik legismertebb szövege a „Te vagy a leggyengébb láncszem, viszlát!”. A műsor nagy siker lett, és az Egyesült Királyságon kívül számos más országban is adaptálták.

Összegzés

Összefoglalva, a kvízműsorok világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, és számos különböző típusa létezik. Ezek közül néhány a Legyen Ön is Milliomos, a Jeopardy!, a The Chase, a Mastermind, az A Leggyengébb Láncszem. Ezek a műsorok nem csak szórakoztatóak, hanem a tudásunkat is fejlesztik és új információkat adnak nekünk, miközben izgalmas versenyben vehetünk részt.

Nyitókép: Nézzük.hu