A Kvízvilágbajnokságok története: ez történt az elmúlt 20 évben

Minden évben nyáron rendezik meg 2003 óta.

Egy angliai központú nonprofit szervezet, az International Quizzing Association rendezi meg minden évben a kvízjátékosok világbajnokságát, a Kvízvilágbajnokságot, amely egy egyéni kvízverseny. Az első alkalommal kereken húsz évvel ezelőtt, 2003-ban kerítettek rá sort. A rendezvény egyre népszerűbb, amit jól jelez, hogy évről évre több ország és személy jelzi részvételi szándékát.

Az első Kvízvilágbajnokságok

2003-ban a Quizzing.co.uk oldal szervezésében az angol Aston Villa labdarúgócsapatának otthonában, a Villa Park stadionban kerítettek sort az első Kvízvilágbajnokságra Birmingham városában. Ötvenen küzdöttek az elsőségért, főként britek.

Az első helyen Olav Bjoromt végzett, megelőzve Pag Gibsont és Alan Gibbst. A rákövetkező három évben egymás után Kevin Ashman lett az első, Pat Gibson pedig a második. Pat Gibson aztán a 2007-es Kvízvilágbajnokságon legyőzte nagy riválisát, Kevin Ashmant, akinek abban az évben be kellett érnie a második hellyel.

Fordulat a Kvízvilágbajnokságok történetében

A 2008-as versenyen Mark Bytheway diadalmaskodott. Ez volt az első alkalom, hogy a második helyen nem egy angol játékos végzett, hanem a belga Ronny Swiggers. A harmadik a finn Tero Kalliolevo lett.

A 2009-es kiírást a háromszoros bajnok Kevin Ashman nyerte, ugyancsak Ronny Swiggers előtt. A bronzérmes a címvédő Mark Bytheway lett.

2010-ben az egyszeres bajnok Pat Gibson diadalmaskodott Kevin Ashman és Ronny Swiggers előtt. 2011-ben az első két helyen nem történt változás, a harmadik viszont Tero Kalliolevo lett.

Új bajnokot avattak 2012-ben

2012-ben Jesse Honey legyőzhetetlennek bizonyult. Pat Gibson lett a második, és a Kvízvilágbajnokság történetében először lett érmes amerikai játékos Steve Perry személyében.

2013-ben negyedszer is felért a csúcsra Pat Gibson, Tero Kalliolevo pedig élete legjobb helyezését érte el: második lett. A harmadik helyen Kevin Ashman zárt.

2014-ben először nem angol játékos nyert

A Kvízvilágbajnokságok történetének első nem angol nemzetiségű játékosa Vikram Joshi lett 2014-ben, aki India színeiben indult. A második az amerikai Steve Perry lett, míg a dobogó harmadik fokára Kevin Ashman állhatott fel.

Ezt követően azonban ismét évekig angol versenyző nyerte az aktuális kiírást. 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben az első bajnokságot megnyerő Olav Bjortomt bizonyult a legjobbnak. 2016-ban és 2017-ben Kevin Ashman elhódította ötödik és hatodik címét is. A mai napig Kevin Ashman a legeredményesebb játékos a Kvízvilágbajnokságok történetében.

2020-ban újabb fordulat történt

A 2020-as kiírást a szingapúri Ravikant Avva nyerte két amerikai játékos, Troy Meyer és Victoria Groce előtt. 2021-ben a belga Ronny Swiggers felért a csúcsra, a francia Didier Bruyere és a finn Tero Kalliolevo előtt. 2022-ben a francia Didier Bruyere nyert a belga Tom Trogh és a horvát Kresimir Stimac előtt.

Magyar játékos eddig nem végzett a legjobb háromban. 2023-ban azonban mindenki tiszta lappal indul, talán éppen idén ér oda a legjobbak közé egyik honfitársunk.

Nyitókép: Nézzük.hu