NTAK vendéglátásban

#reklám

Az NTAK adatszolgáltatás azoknak a vendéglátóhelyek vezetőinek új kötelezettsége, amelyek éves nettó árbevételük alapján különböző szoftverek használatára kötelezettek.

Az NTAK vendéglátás szektorban rendelkezésre álló lehetőségek között szerepel az ingyenes, de gyakran túlterhelt „Vendégem” szoftver, valamint a külső, fizetős szoftverek, amelyek stabilabb működést és több szolgáltatást kínálnak, de ezek költsége magasabb lehet.

  1. Ingyenes Szoftver: Az NTAK által biztosított „Vendégem” szoftver ingyenesen használható a 12-50 millió forint közötti nettó árbevételű cégek számára. Nagyobb árbevételű cégeknek fizetős szoftvert kell választaniuk. A Vendégem hátránya, hogy gyakran túlterhelt és lefagy, ilyenkor kézzel kell rögzíteni az adatokat, amit később kell digitalizálni.
  2. Fizetős Szoftverek: Számos cég kínál NTAK-kompatibilis vendéglátó szoftvereket, amelyek általában megbízhatóak és naprakészek. Hátrányuk a költségek és a gyakori bérlési kötelezettség. Egyes cégek nem nyújtanak segítséget az adóügyi eszközökkel kapcsolatban.

Az NTAK rendszer bevezetésének célja, hogy átláthatóvá és mérhetővé tegye a magyar turisztikai szektor teljesítményét, beleértve a turisztikai térségeket és településeket is. Ez az adatgyűjtés lehetővé teszi a turizmusfejlesztési döntések megalapozását naprakész, releváns statisztikai adatokkal. Minden magyarországi vendéglátó üzletet regisztrálni kell az NTAK-ban. A rendszer segíti az ágazati versenyképesség növelését, előrejelzéseket tesz lehetővé a vendégforgalomról, és egységes adatbázist hoz létre.

A digitális statisztikai adatgyűjtés céljai:
• minden hazai szálláshely, vendéglátóhely, és turisztikai attrakció forgalmi, statisztikai adatainak valós és naprakész mérése;
• az ágazat versenyképességét célzó stratégia, fejlesztések, kampányok hatékonyabb tervezéséhez és azok hatékonyságának méréséhez a releváns adatok integrálása;
• a szálláshelyekre vonatkozó foglaltsági és előfoglalási adatok alapján előrejelzések készítése a várható vendégforgalomról, amelyek alapján a beavatkozási pontok hatékonyabban kijelölhetőek;
• egységes, országos, naprakész szálláshely, vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció adatbázis létrehozása;
• a turisztikai ágazat fehérítése.

Nyitókép: NTAK

Címkék: