Az Oscar-díjas film, ami egy kvízjátékra épült – Gettómilliomos

A világ legjobb filmjei közt tartják számon a szegény indiai srác életéről szóló kétórás drámát, amely nyolc Oscar-díjat is begyűjtött. De mi köze a filmnek a kvízjákékokhoz? Most ezt is megtudhatod!

A Slumdog Millionaire (magyar címén Gettómilliomos) című brit filmet 2008-ban mutatták be a Telluride Filmfesztiválon. Szélesebb körben egy évvel később, 2009-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt, és rögtön 10 Oscar-díjra jelölték. A mindössze 15 millió dolláros (aktuális árfolyamon 5,1 milliárd forint) büzdzséből készülő filmdráma majdnem 379 millió dolláros (aktuális árfolyamon 129,6 milliárd forintos) bevételt termelt világszerte, ezzel minden idők egyik legsikeresebb filmje lett.

A Gettómilliomos sztorija

A Q&A című novellán alapuló dráma egy 18 éves indiai fiú, Jamal Malik kalandos életéről szól. A srác éppen a Legyen Ön is Milliomos! című televíziós műsorban vesz részt, a 20 milliós kérdés előtt áll. A Mumbai egyik nyomornegyedében felnövő Jamalt a rendőrök kínozzák, mert az hiszik, hogy csalt a kvízjátékban és azért jutott el ilyen messzire. A srác azonban pont olyan kérdéseket kapott, amelyekre valamilyen, többnyire keserű élettapasztalata miatt éppen tudta a választ.

Nem egy iskolázott emberről van szó, műveltnek sem mondható, ám annál több tragédiát és kalandot átélt már rövid élete során. Ezekből merítkezik, minden egyes kérdésnél visszaemlékezik, hogy mi történt vele korábban, amely során olyan tapasztalatokat szerzett, ami segít neki megválaszolni az aktuális kérdést.

Az utolsó feladványban arra kell válaszolni, hogy ki volt a harmadik muskétás. Jamal nem tudja a választ, ezért felhívja az egyetlen számot, amit ismer, Salimot. Azonban szerelme, Latika veszi fel a telefont, a választ azonban nem tudja, ezért Jamal végül tippelni kényszerül. Aramist jelöli meg, ezzel pedig megnyeri a kvízműsor fődíját, végül pedig szerelmével is egymásra találnak a vonatállomáson.

A Gettómilliomos díjai

A 10 Oscar-jelölésből végül nyolcat zsebelt be a Gettómilliomos a 2009-es Oscar-gálán. Természetesen megnyerte a Legjobb film kategóriát, de Danny Boyle a Legjobb rendező díját is elnyerte. A film a Legjobb adaptáció, a Legjobb filmzene, a Legjobb operatőr, a Legjobb vágás, a Legjobb hangmérnök és a Best Original Score díjat is elnyerte.

A BAFTA díjátadón hét elismerésben részesült a film: a Legjobb film, Legjobb hang, Legjobb operatőri munka, Legjobb rendezés, Legjobb adaptáció, Legjobb filmzene és Legjobb vágásért kapott díjat. A Golden Globe ünnepségen négy díjat nyert, dráma kategóriában a Legjobb film lett, itt is díjazták a rendezést, valamint a Best Screenplay és a Best Original Score díjat is megkapta. A Goya Awards eseményen pedig a Legjobb Európai Film díjat nyerte el.

A Gettómilliomos rengeteg embert inspirált, sok művész merített ebből később. Nagyszerűen bemutatja, hogy milyen az indai nyomornegyedek világa, ahogyan azt is, hogy nem az a fontos, hogy minél több haszontalan információval töltse meg a fejét az ember, hanem hogy olyan válaszokra tudjon felelni, amelyek fontosak az életében. Barátság, szerelem és árulás is jelen van a filmben, ezek pedig még erősebbé teszik a filmélményt, amit ez az alkotás nyújt.

Ha eddig még nem láttad, és szeretnél egy igazán szívhez szóló és felkavaró filmet látni, akkor semmiképp se hagyd ki! Nem véletlenül nyerte el a fent említett díjakat, az alkotók tényleg kiemelkedőt alkottak ezeken a területeken. Az sem meglepő, hogy még ennyi idő után is az egyik legjobb fimdrámának tartják a világon.

Forrás:

Wikipedia