Legyen Ön is milliomos! „Junior” – a táblajáték

Tudtad, hogy a népszerű televíziós kvízműsornak volt egy olyan társasjáték változata, amely kifejezetten gyermekeknek készült? Most megtudhatod, milyen is ez a táblajáték!

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni a világ egyik legnépszerűbb televíziós kvízműsorát, a Legyen Ön is milliomos! című vetélkedőt. Az eredetileg Mike Whitehill, David Briggs és Steven Knight által alkotott műsor némi késéssel ugyan, de Magyarországra is megérkezett az ezredfordulón. Olyannyira inspiráló hangulata volt a játéknak, hogy még egy Oscar-díjas film is alapszik rajta, a Gettómilliomos.

De térjünk vissza a magyarországi felbukkanásához. 2000-ben indult az RTL csatornán, műsorvezetője pedig nem más volt, mint az akkoriban megkerülhetetlen kvízmester, Vágó István. Vágó a Mindent vagy semmit (amelyből szintén készült táblajáték) műsor után ült át ide, és a feladatra nem is találhattak volna alkalmasabb embert.

Egyből nagy sikere lett a Legyen Ön is milliomos!, rövid nevén csak Milliomos nevű TV-s kvízjátéknak. Egészen 2008-ig tartott a széria, amikor némi szünet után 2009-ben Fábry Sándor lett a műsorvezető. Itt már csak egy évig tartották műsoron, aztán úgy tűnt végleg megáll a legnépszerűbb kvízjáték. 2012-ben mégis újraindították, ezúttal már Friderikusz Sándor műsorvezetésével, ám ekkor is csak egy évig volt adásban. 2019-ben aztán újra leporolták, ezúttal a szintén nagyon népszerű Gundel Takács Gábor ült be a műsorvezetői székbe, az összes Host közül talán ő tudja a leginkább azt az élményt nyújtani, mint anno Vágó.

Junior

Azt viszont már kevesen tudják, hogy táblajáték is készült a Legyen Ön is milliomos! műsorból. Sőt, gyerekeknek szánt verzió is, amely a Junior nevet kapta. Erről lesz most szó a továbbiakban.

A játékot 8-12 éveseknek készítették, egyszerre 2-5 ember játszhat vele. A doboz 479 kérdés/felelet, 1 darab kérdés-felelet kijelzőtkártyát, 16 darab A,B,C,D kártyát, egy ceruzát, egy jegyzetfüzetet és egy negyvenmillió forintos bankjegyet tartalmaz.

A játék célja természetesen az, hogy valaki megnyerje a 40 millió forintot, de a győztes a legtöbb nyereményt összegyűjtő játékos lesz. Kezdéskor a kérdéseket tartalmazó kártyákat el kell helyezni növekvő sorrendben a dobozban kialakított fakkokba, valamint minden játékosnak ki kell osztani az A,B,C,D szavazókártyát.

Bárki lehet játékos és játékvezető is, utóbbi teszi fel a kérdéseket az előbbieknek. A játékvezető felolvassa az első, 5000 forintos kérdést, a kártya hátoldalán található helyes választ nem megmutatva a többieknek. Mindenki leteszi válaszát az asztalra a válaszkártyák segítségével, majd egyszerre felfedik azokat a játékvezető utasítására. Aki rosszul válaszol, egyből kiesik a játékból.

Persze lehet igénybevenni segítséget is, minden játékos egyszer veheti igénybe a három segítséget. Az 50:50 felező a játékvezető elveszi az adott játékos A,B,C,D kártyáit, és úgy ad vissza kettőt (köztük az egyik a jó válasz), hogy a többi játékos ne lássa.

A közönségszavazat segítség esetén a játékosoknak meg kell mutatni egymásnak, melyik válaszra tippeltek. A telefonos segítségnél pedig az egyik játékost kiválasztja az a játékos, amelyik a segítséget kéri, és megnézi a válaszkártyáját.

Természetesen úgy is lehet játszani, ahogy a televízióban csinálták, akár ketten is. Egyéni játékszabályokat is ki lehet alakítani, hogy még izgalmasabb legyen. Az a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, közben pedig hasznos információkat tanuljon a kvízkérdésekkel.