A kvízjátékok eredetéről

Ma már szinte mindenki tudja, hogy mit jelent az a szó, hogy kvíz. Ez azonban nem mindig volt így, hiszen nem olyan rég óta használják ezt a kifejezést. A mai jelentése nagyjából úgy foglalható össze, hogy a kvízek olyan játékformák, ahol egyénileg vagy csapatban igyekeznek az emberek minél több kérdésre helyesen válaszolni.

Több társasjáték és televíziós műsor is erre az alapra épült, némelyiknek igencsak nagy sikere lett nemzetközi viszonylatban. Legtöbbjük az általános műveltség témaköreit feszegeti, de vannak speciális kvízjátékok, amik egy igencsak szűk célközönségnek szólnak, megoldásukhoz pedig speciális tudás szükséges (például matematikai kvízek, bizonyos sportcsapatokról szóló kvízek vagy éppen a Jóbarátok című sorozatra alapuló kvízek).

Maga a szó eredete elég ködös, az első említése 1780-ban történt az angolszász nyelvben. A feltételezések szerint a diákok szavajárásában alakult ki. Kezdetben olyasmit jelentett, hogy valaki egy fura szerzet, valamint hogy valami csak egy vicc, egy átverés. Aztán ez némiképp átalakult, jelentett egyfajta tesztet, vizsgát is, valamint azt, hogy valaki megfigyelőként van jelen. Ma is megvan az angol „quizzical” kifejezésben, ami olyasmit jelent, hogy valaki kíváncsiskodik, kérdőre von valakit.

Van egy anekdota a kvíz kifejezésről, még 1791-ből. Ekkor egy dublini színháztulajdonos, Richard Daly fogadást kötött, hogy be tud vezetni egy új szót a köztudatba 24 óra leforgása alatt. Ezt úgy valósította meg, hogy megbízott egy csoportnyi utcagyereket, hogy írják fel a „quiz” szót Dublin utcáin a házak falára. Ez a történet szerint akkoriban egy értelmetlen kifejezés volt az emberek döntő többségének.

Egy nap alatt azonban tényleg mindenki tudott erről a szóról, és habár a jelentését nem értették, azt sejtették az emberek, hogy ez egyfajta teszt volt. A legenda szerint Daly tehát megnyerte a fogadást, persze a sztorit azóta sem sikerült senkinek tényekkel alátámasztania. Főleg azért, mert 1791-ben ezt a szót egyébként már használták, hiszen az első felbukkanása bő tíz évvel azelőtt volt.

Nyitókép: Nézzük.hu