Helyesírási kvíz: ly vagy j van ebben a szóban?

Ezt a kvízt alig néhányan tudják kitölteni hibátlanul.

Bója vagy bólya? Muszáj vagy muszály? Gyötrő kérdések ezek olykor, és bizony mindegyikünkkel megesett már, hogy helytelenül írtunk le egy-egy magyar szót.

Vannak olyan egyszerű szabályok, amelyeket viszonylag könnyen meg lehet jegyezni és egy sereg j/ly kérdés el is dönthető az alkalmazásával. A szavak elején mindig j-t írunk, kivéve a lyuk és a belőle képzett szavakat.

A tejtermékek általában j-vel írandók, mint a vaj, tej, tejföl, sajt, de persze azért itt is van egy kivétel. A gomolya sajtot ly-nal írjuk.

A hangok, hanghatások általában j-vel írandók, mint a zörej, a zsivaj, a kacaj, a ricsaj vagy épp a dörej. A kivételek közé tartozik a nyavalyog, a sikoly és a selypítés.

Az indulatszókban kivétel nélkül j-t használunk. A jaj, a hej, az ej egytől egyik j-s szó.

Érdemes nem csak tippelgetned, hanem minden kérdés előtt megállni egy kicsit és átgondolni, mi lehet a helyes válasz. Egytől egyig olyan szavakat tettünk a kvízbe, amelyeket szinte biztosan láttad már leírva, úgyhogy tornáztasd meg egy kicsit az agyad és próbálj emlékezni rájuk!

Az sem baj, ha lesz egy-két hibás válaszod. Ha végeztél a kvízzel, nézd át alaposan, mik voltak a helyes válaszok, így memorizálhatod őket.

Ennyi elöljáróban elég is, kezdődjön a kvíz. Jó szórakozást kívánunk!

Kép: Nézzük.hu